
Burn-out en Stress
Irriteer je je aan je partner en je omgeving?
Je irriteert je eigenlijk aan alles. Alles is je te veel. Je wilt er wel van genieten maar het lukt simpelweg niet.
Zijn je kinderen je vaak teveel?
Het lukt je niet meer om te genieten van het spelen met de kinderen. Na een werkdag of een gewone dag is het je simpelweg te veel!
Loop je rond met een zwaar gevoel?
Lachen en spelen? Hoe voelt dat ook alweer? Je dagen zijn gevuld met mist en een zwaar gevoel. Wat zou je dit graag anders zien!
Zou je meer willen genieten?
Genieten van de kleine dingen zit er niet in. Je bent alleen maar bezig met ‘hoe je van dit nare gevoel’ afkomt. Wat zou je graag even zorgeloos zijn.
Kun je niet doorslapen en lig je vaak wakker?
Een nacht goed doorslapen lijkt eeuwen geleden. Je ligt maar wakker, piekert, bent boos en de volgende dag ook nog doodmoe en dat wil je pertinent anders.
Ben je vaak boos of heb je een kort lontje?
Je voelt eigenlijk altijd ontevredenheid en boosheid. Je wordt moe van je eigen gemopper op alles en iedereen om je heen. Dit is niet fijn!
Wat is een burn-out?
Als je last hebt van een burn-out ben je emotioneel en lichamelijk uitgeput. Je voelt je dan bijvoorbeeld niet meer verbonden met het werk dat je doet, ondanks dat je nog steeds vindt dat jij hier de beste in moet zijn. Je kunt door de burn-out het gevoel krijgen dat je niets goed voor elkaar krijgt en hierdoor gefrustreerd raken omdat je doelen niet haalt.
Helaas is een burn-out iets wat erin sluipt. Op het moment dat je jouw bed niet meer uitkomt heb je waarschijnlijk al langere tijd last van burn-out klachten, maar ben je gewoon super slecht in het luisteren naar je lichaam.
Herkennen van een burn-out
Oké, dus als een burn-out erin sluipt, waaraan herken je die insluiper dan? Het is belangrijk om voor jezelf een soort checklist te maken om te zien of je last hebt van de volgende mentale klachten:
- Chronisch vermoeid
- Slapenloosheid
- Vergeetachtig
- Slechte concentratie
- Angst
- Depressieve klachten
- Irritatie/woede
Dan kun je ook nog last hebben van meer fysieke klachten. Je hebt dan bijvoorbeeld last van:
- Je bent vaker ziek
- Gebrek aan eetlust/totaal niet eten
- Pijn in de borst
- Vluchtige ademhaling
- Kramp
- Duizeligheid
- Flauwvallen
Hoe begint het?
In veel gevallen heb je eerst helemaal geen last van de fysieke en mentale stressreacties, maar meer van kleine dingetjes die erop duiden dat je bezig bent een burn-out te krijgen.
Je krijgt last van negatieve gevoelens. Eerst ben je vooral heel streng naar jezelf toe. Je moet alles kunnen en elke deadline kunnen halen, hoe streng je dit ook voor jezelf maakt. Naarmate je meer overspannen raakt en meer burn-out klachten krijgt kun je ook strenger worden naar je collega’s wat zich vertaalt in dat je hen niet meer vertrouwt en je het idee krijgt dat je er helemaal alleen voorstaat.
Die negatieve gevoelens zorgen vaak ook voor isolatie.
Hoe hypnose helpt een complete burn-out te voorkomen
Nu je weet waaraan je een burn-out ongeveer kunt herkennen, weet je misschien ook wel hoe je hem moet stoppen. Namelijk minder streng zijn naar jezelf. Taken beter verdelen en af en toe gewoon “nee” zeggen, dat voorkomt immers die groeiende to-do-lijst.
Als je een perfectionist en een gever bent is dit echter iets dat je heel lastig vindt om te doen. Dit heeft te maken met overtuigingen die je hebt over jezelf en over hoe de wereld werkt. Hypnose helpt je om deze overtuigingen te achterhalen en te veranderen waardoor je in staat bent om een burn-out te voorkomen, te werken aan je herstel en minder of geen last te hebben van een terugval.
Minder streng zijn voor jezelf
Minder streng zijn voor jezelf is bijvoorbeeld erg belangrijk om te herstellen van een burn-out. Ik kan je helpen te achterhalen waarom je streng bent voor jezelf. Dit kan bijvoorbeeld met een Socratisch gesprek of met regressie. Het Socratisch gesprek is eigenlijk een waarom-gesprek waarin telkens gevraagd wordt waarom je dingen doet zoals je ze doet. Hierdoor kom je vaak bij de kern van je overtuigingen en je kunt zelfs naar de basis van de overtuiging komen, wat helpt om de overtuiging weer te veranderen.
Een andere manier om naar de basis van je overtuiging te gaan is door regressie. Met regressie ga je terug naar het moment in je leven wat de basis is voor een overtuiging. Waarom ben je een perfectionist geworden? Waarom vindt je het lastig om nee te zeggen? Dit soort overtuigingen ontstaan vaak vroeg in ons leven, denk dan aan de basisschoolleeftijd, en daardoor kan een regressie voor verrassende resultaten zorgen.
Als je jouw overtuigingen en hun basis kent maakt dit het ook makkelijker om ze te veranderen zodat jij je gedrag veranderd.
Na 3 sessies voel ik mij zoveel beter. Eindelijk rust. Het waren voor mij emotionele gesprekken, maar ik voelde snel daarna heel wat opgeluchting en een helder hoofd.
Heel veel inzichten gekregen. Bedankt Else!
