De oorzaak van Overgewicht

“Ieder pondje gaat door het mondje”. We kennen allemaal die uitspraak en weten dat het waar is. Als je meer eet dan dat je verbrand kom je aan. Want dat extra eten wordt omgezet in vet en dat blijft zitten.

Of is er meer dan alleen dat eten? Speelt ook aanleg mee? Speelt hoe je in het leven staat mee? Speelt hoe je omgaat met stress mee? Speelt je opvoeding mee?

 

Emotie eten

Een ander minder leuk probleem kan zijn dat je eet vanwege stress of andere negatieve emoties. Eten helpt je om je beter te voelen.
In dat geval is het van belang om een andere manier dan eten te vinden om je goed te voelen.
Ga na waar je werkelijk behoefte aan hebt? Arm om je heen? Een goed gesprek? Iemand die luistert? Zoek uit waar je behoefte aan hebt en regel dat voor jezelf. 

En misschien weet je het niet, of zit je verdriet heel diep en vanuit je jeugd. In dat geval kan hypnotherapie helpen om dit duidelijker te maken. Dan gaan we op zoek naar de oorzaak van je negatieve emotie en vinden we een manier om hier op een andere manier naar te kijken, waardoor de oorzaak voor je gevoel oplost. Je krijgt dan vaak ook het gevoel dat er een last van je schouders valt.

 

Je genen

Je genen kunnen inderdaad invloed hebben op het veroorzaken van overgewicht. Het lichaam wil namelijk een punt bereiken van homeostase. Dit is een staat waarin alles goed geregeld is. Je lichaamstemperatuur, je gewicht en de hoeveelheid vocht in je lichaam.
Dit is bijvoorbeeld de oorzaak waarom je bij het afslanken soms opeens op een bepaald gewicht komt waar je niet onder lijkt te kunnen komen.
Maar je genen hebben dus invloed op hoe je lichaam dit bereikt en dat kan verklaren waarom je last hebt van overgewicht, maar dus niet altijd.
Wel kan je ervan uitgaan dat als je ouders en grootouders ook last hebben van een vorm van overgewicht, het enigszins aan je genen kan liggen. Je genen vinden een BMI van bijvoorbeeld 27 dan gewoon fijner dan een BMI van 25 of lager.
Je genen hebben bijvoorbeeld invloed op je stofwisseling, spiermassa, hoe snel je honger krijgt en wat voor voeding je lekker vindt .

 

 

Je bent gestopt met roken

Een andere oorzaak voor overgewicht die onderzoekers vinden is stoppen met roken. Stoppen met roken verklaart 2% van de stijging in overgewicht . Blijkbaar moet er toch iets de mond in en als het niet een sigaret is, dan is het iets eetbaars.
Ontzettend jammer, wat je kan doen om dan toch ook weer af te vallen is iets anders te doen dan roken of eten met je mond. Je kan bijvoorbeeld regelmatig lippenbalsem op je lippen smeren als je de neiging krijgt om iets te eten of te roken.
Het ergste dat je dan kan gebeuren is dat je hele mooie zachte lippen krijgt.
Wat je ook nog kan doen is achterhalen waarom je rookte en waarom dat nu dan vervangen is met eten. Dan kom je eigenlijk bij de mentale oorzaak van de praktische oorzaak. Vervolgens kan je die oplossen. Hypnotherapie kan hierin veel betekenen.

 

Je hebt een zittend beroep

Nederland heeft een economie die met name bouwt op de dienstverlening. Dit betekent dat veel mensen een baan hebben achter een computer en dat betekent vaak veel zitten, heel veel zitten en vaak weinig bewegen .
Het vergt ook veel denkwerk en je hersens hebben dan vaak energie nodig en suiker is voor de hersenen de beste energie. Als je nauwelijks suiker hebt zet je lever vet om in suiker zodat je hersens kunnen functioneren. Ideaal als je wilt afslanken zou je denken.
Maar dit zitten helpt natuurlijk niet om je stofwisseling hoog te hebben en na een hele dag denkwerk kan je ook afgepeigerd zijn waardoor het lastig is om alsnog naar de sportschool te gaan of een stukje te lopen.
Wat je kunt doen als je een zittend beroep hebt is elk uur iets doen om even te bewegen. Je kan bijvoorbeeld een paar gewichtjes op je bureau hebben en elk uur 20 squats doen en je gewichten hierbij vasthouden (of een andere oefening waarbij je grote spieren gebruikt worden).
Hierdoor bouw je toch ongemerkt spiermassa op, waardoor je stofwisseling sneller zal gaan.

 

Je hebt een heel sociaal leven

Zie je regelmatig vrienden en spreek je regelmatig af? Daar hoort vaak lekkere voeding bij. Dit is in sommige landen een vanzelfsprekendheid en een goed sociaal leven kan daardoor leiden tot overgewicht .
Je sociale leven verminderen is natuurlijk geen goede oplossing, wat je wel kan doen is je sociale activiteiten veranderen of wat je serveert aan je vrienden veranderen.
 Op die manier kun je sociaal zijn en gezonde keuzes maken.

 

Je slaapt slecht

Er zijn meerdere manieren waarop je energie kan krijgen, namelijk met slaap of met voeding. Als je slecht slaapt betekent dit ook vaak dat je meer eet, want je moet toch ergens je energie vandaan halen.

Daarbij kan je als je lang wakker ligt meer last hebben van gevoelens van honger of trek, want in tegenstelling tot de mensen die wel lekker slapen, slaap jij niet door dat gevoel heen.
De late night snack is dan vaak iets dat je nodig hebt.
In dat geval is het van belang om te werken aan je slaaphygiëne en misschien ook zaken waarvan je letterlijk wakker ligt. Of dit nu je werk is of andere zaken waarover je maar blijft piekeren.

Zoals te zien zijn er wat praktische zaken waardoor je last kan krijgen van overgewicht waarvoor vooral gedragsverandering nodig is, maar veel vaker zijn het mentale problemen die zorgen voor slapeloze nachten of voeding die ervoor moet zorgen dat je je beter voelt.
In dat geval kan het handiger zijn om begeleiding te krijgen om niet alleen je voedingspatroon te veranderen, maar ook je gedachtepatroon.
Je wordt daardoor niet alleen slank, maar ook gelukkiger.

Het Online afslankprogramma “Slank denken, Slank worden”duurt 4 maanden en heeft veel mensen al geholpen om hun slanke doel te behalen. Heb je interesse om er meer over te lezen? Klik hieronder op de groene knop voor meer info.

En nu tijdelijke speciale aanbieding!!

Deze afslankmethode is zeer succesvol en helpt mensen zonder dieet af te vallen.

Heb je vragen stel ze mij gerust en mail naar info@hypnotherapeutelseboot.nl

Na heel veel dieten gedaan te hebben kwam ik bij Else terecht. In het begin was het vreemd, maar langzamerhand kwam bij mij de ommekeer en viel ik totaal 12 kilo af. Mijn hoofd is anders. Ik verlang niet constant naar eten en heb rust gekregen. Nu al 1 jaar geleden en ik ben nog steeds 12 kilo kwijt. 

Marion